Westminster -konkurrent Moto får sin Mojo tillbaka

För denna speciella tyska herdeuppfödare är hennes hundar och deras ägare familj för alltid

Det hände inte över natten men Moto har sin Mojo tillbaka tack vare sin dedikerade uppfödare och medägare Jacqueline Short-Nguyen, från New Castle, PA.

Den tyska Shepherds resa till den prestigefyllda Westminster Kennel Club Canine Show Breed Ring 15 februari är full av en tablå av fysiska och psykologiska utmaningar kring dynamiken i Dogdom.

Short-Nguyen blev involverad i rasen 2000 men avfödde inte ett kull förrän i juni 2014 när Moto var en del av en leverans av nio-medlemmar.

Så småningom blev det dags att sälja valparna. “Från uppfattningen av Motos kull hela vägen upp till deras födelse och därefter kommunicerade jag med mina köpare,” säger hon. ”När någon köper en hund från mig blir de familj. Vissa av oss blir naturligtvis närmare, andra mycket mer avlägsna, men vi håller alltid i kontakt. ”

Flera månader senare meddelade Motos ägare uppfödaren på Facebook och noterade att hon hade flera problem med honom, från Crate som smutsade till knurrande på människor, inklusive de som han kände. Hon publicerade aldrig bilder av honom på Facebook, även om hon gjorde det av sina andra hundar, enligt Short-Nguyen.

Short-Nguyen poserar med Moto efter att hunden vann en major under domare Christina Halliday, på Laurel Highlands Kennel Association Canine Show i Cumberland, MD.

“Jag frågade henne varför hon inte publicerade foton av Moto och hon sa att hon inte ville att folk skulle veta att hon hade en amerikansk show-line tysk herde,” diskuterar Short-Nguyen. ”Jag försökte vid flera tillfällen att träffas med henne, eftersom hon bodde cirka tre timmar bort i Ohio. Men vi kunde inte få det att fungera på grund av väder och mina hälsoproblem. ”

Slutligen gick uppfödaren och ägaren med på att träffas vid en Midway Point, varifrån Short-Nguyen skulle ta Moto hem för utvärdering.

“När jag plockade upp honom såg han väldigt mager ut,” påminner hon. ”Tyska herdevalpar kan dock vara slappa och besvärliga. Min ångest tenderar dock att rampa upp med liten provokation, och jag var tvungen att ta ett djupt andetag och lugna mig själv för att försöka inte hoppa till slutsatser. ”

Timmar efter att ha återvänt hem tog hon Moto till sin veterinär, där han bara vägde 31,6 pund vid praktiskt taget 6 månaders ålder. Vid den tidpunkten, enligt Short-Nguyen, borde han ha vägt minst 25 kilo mer.

“Jag tappade bara den och brast i tårar,” påminner hon. ”Jag förstod inte hur han kunde vara så tunn när personen jag sålde honom till visste hur man skulle ta hand om en tysk herde. Hon drev en boarding kennel, tävlade i vissa hundsporter och visste hur en hälsosam valp borde se ut. ” För att göra saken värre var ägaren en vän.

Vad som förväntades bli en enkel viktkontroll vid den veterinärmedicinska anläggningen som utvecklats till en nödutnämning för blodarbete och röntgenstrålar. Hans blodarbete var normalt men Short-Nguyen säger att veterinären kommenterade att längre i hans tidigare tillstånd kan ha stavat början på organsvikt. Han förklarades kliniskt avmagad och skickades hem med smärtstillande medel för sina svullna leder.

Medan Moto blev röntgen som korta Nguyen ringde ägaren och informerade henne att hunden inte skulle återlämnas till henne. Kontraktet, undertecknat av båda, föreskrev att om hunden försummades kunde det återmonteras.

“Hon kämpade inte på det,” säger Short-Nguyen. “Hon skickade pengar för att täcka hans ursprungliga veterinärutgifter och sa till mig:” Snälla var inte arg på mig. “Det gjorde mig bara ledsen.”

Hemma var Moto naturligtvis klyftigt, men mat måste introduceras långsamt och flera gånger dagligen för att undvika tarmbesvär. Med kalorifattig och getmjölk fick han 12 kilo de första två veckorna och idag är 19 månader gammal 69,4 pund.

Medan Short-Nguyen rehabiliterade Moto började hon fokusera på att hitta den nu perky hunden sitt eviga hem. Genom Anya Vasilis Dobratz, som bor i Pittsburgh och är ägare till Motos far, anslöt hon sig till Rich Dalzotto och Michelle Linhart, i Venetia, Pa., I december 2014.

Team Moto njuter av några ögonblick med mittpunkten o gruppen. Från vänster, Rich Dalzotoo, John Dalzotto och Michelle Linhart.

Dalzotto påminner om, ”När jag hörde Motos berättelse kunde jag inte säga nej för att anta en hund som hade gått igenom en så svår tid. Jag visste att vi skulle ge honom familjens hem han förtjänade och att han skulle göra vårt hem bättre. ”

Men det var inte en övernattning. Moto behövde fortfarande lägga till vikt och återuppbygga sin styrka. Följaktligen, från december 2014 till mars 2015, gick Dalzotto till Moto flera gånger – de bor ungefär 1½ timmars körtid från varandra – att lugna sig själva gjorde de det bästa valet.

Dalzottos äger också en kullkamrat av Moto’s, holländska.

Så hur blev de nya ägarna involverade i hund-showvärlden?

“Jag tänkte aldrig äga en showhund,” tillägger Dalzotto. ”Moto adopterades med förståelsen att han skulle vara en familjehund. Som Moto mognad började Jackie och Anya se visa potential i honomoch diskuterade med oss ​​vad det skulle innebära om vi började visa honom.

”De kunde verkligen inte ha gjort mitt liv som show-hundägare enklare. Jag betalar anmälningsavgifterna och det är allt. Jackie och Anya tränar, brudgummen, transporterar och hanterar honom på utställningarna. Hur kunde jag säga nej till det arrangemanget? Det fanns inget sätt att jag skulle stå i vägen för att de hade en möjlighet att visa upp en av sina hundar. ”

Moto tillbringar huvuddelen av sin tid med familjen, som inkluderar hans son, John, 12, och dotter, Sarah, 13, som besöker på helgerna. Moto har interagerat smidigt med alla och aldrig uppvisat några blyga eller aggressiva tendenser.

På showhelgerna släpper Dalzotto moto med Short-Nguyen eller Vasilis Dobratz på torsdag kväll och får honom tillbaka söndag kväll, även om han tillbringar mycket mer tid nu med Short-Nguyen Prepping för Westminster.

“Moto är full av kärlek och allt han hoppas på är kärlek tillbaka från de omkring honom,” avslutar Dalzotto. “Det var värt att vänta på honom, men ge all kreditrapport i världen till Jackie för sitt fasta engagemang för att rädda honom och få honom att vända sig.”

För Short-Nguyen handlar det om att familjen tar hand om familjen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *