Special Breed Risk: Siamese Cats & Megacolon

AddThis Sharing ButtonShare To FacebookFacebook FacebookShare to TwittertwittertwitterShare to PinterestPinterestPinterestShare to Moreadthismore13

Förstoppning är ett tillstånd där ett djur antingen inte avrättar eller gör det mycket sällan; Detta orsakar kvarhållning av avföring i kolon eller ändtarmen. Det finns många olika tillstånd som kan orsaka förstoppning. Förstoppning kan leda till en sjukdom som kallas Megacolon. Fekala material börjar bygga upp i djuret och kroppen kan inte hitta ett sätt att bli av med dem. Över 12 procent av fallen av megakolon finns i siamesiska katter som sätter dem i större risk än genomsnittet för denna sjukdom.

Om den inte behandlas kan förstoppning orsaka allvarliga problem eftersom fekalmassan fortsätter att påverka gastrointestinala kanalen. Fekalmaterialet fortsätter att få torktumlare och torktumlare tills det blir extremt svårt att evakuera. Hinder uppstår när katten inte kan avrösta eftersom kolon har blivit mycket påverkad. Detta kan leda till megacolon där kolon blir utvidgad och förhindrar sina normala rörelser för att rensa kolon eftersom den blir något förlamad.

Om katten inte har kunnat evakuera avföring under en tillräckligt lång tid, kan katten börja bli svag, börja gå ner i vikt, få anorexi, ha buksmärta och kräkningar. Om din katt visar dessa symtom är det oerhört viktigt att inte försöka behandla detta själv utan ta med katten till en veterinär. Ju tidigare katten utvärderas och behandlas desto bättre är den.

De vanligaste receptbelagda medicinerna som används för att behandla siamesiska katter som utvecklar megakolon inkluderar ett läkemedel som kallas laktulosa. Laktulosa är en syntetisk disackarid (en typ av socker), som bryts ned i kolon av de bakterier som finns där i mjölk, ättiksyra och myrsyra. Detta ökar det osmotiska trycket och försurar fekalmaterialet vilket gör att avföringen mjuknar genom att öka vatteninnehållet. Laktulosa kommer i allmänhet som en 16 uns flaska sirap eller lösning 10 gm per matsked (15 ml), det ges av en oral sprut och eftersom den är så söt att blanda den med vanlig mat kanske inte går bra och är verkligen inte tillrådligt.

Beroende på svårighetsgraden av förstoppningen kan en veterinär också rekommendera ett pro-kinetiskt medel för att hjälpa till att flytta fekalt material längs GI-kanalen. Valmedicin i denna kategori inkluderar cisaprid och metoklopramid. Cisapride fungerar genom att främja gastrisk tömning och öka peristaltis i kanalen. Metoklopramid ökar styrkan hos gastriska sammandragningar.

Tyvärr finns det inget permanent botemedel mot megacolon hos siamesiska katter. Det är okänt varför siamesiska katter verkar ha en av de högsta prevalensen av sjukdomen jämfört med den andra arten. Husdjursägare och veterinärer kan arbeta tillsammans för att hjälpa till att kontrollera symtomen på sjukdomen efter bästa förmåga och låta katten leva så mycket av ett normalt lyckligt liv som möjligt. Om du har några frågor om de mediciner som används för att behandla megacolon, förstoppning eller något annat villkor att ditt husdjur lider av en 1800 petmeds farmaceut är också tillgängligt och hjälper gärna till att svara på dina frågor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *