Överdriven droolning (ptyalism) hos katter såväl som hundar

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till Moreaddthismore21

Ett av de mer brådskande typiska telefonsamtalen till veterinärkontor samt akutkliniker över hela landet är när en hund eller katt plötsligt börjar tappa överdrivet utan varning. Ibland kan saliven vara så tjock såväl som överdriven att både hundar såväl som katter upplever svårigheter/tung andning. Det kan finnas många möjliga triggers tunga saliv hos katter eller hundar. Det allra första att alltid tänka på är om husdjuret potentiellt nyligen utsattes för ett toxin eller bekämpningsmedel i atmosfären utanför eller inne i hemmet. Till och med specifika aktuella bekämpningsmedel, inklusive topisk frontlinje plus såväl som fördel II, kan orsaka sikling i känsliga husdjur, särskilt om produkten är olämpligt tillämpad eller i ett område där husdjuret kan slicka det.

Elektriska sladdskador såväl som brännskador, särskilt sett hos valpar och kattungar, kan orsaka problem med andning utöver extrem sikling, liksom sådana husdjur bör få omedelbar akutvård. Allergiska reaktioner på gemensamma rengöringsmedel i hemmet, såväl som bekämpningsmedel på gården eller inuti huset är på samma sätt typiska triggers av dröjning. Till och med specifikt recept såväl som bittera smakläkemedel, såsom den vanligt föreskrivna läkemedlet Metronidazol kan orsaka kraftig sikling, särskilt hos katter.

Många hundar såväl som särskilt katter kommer att tappa till olika grader, vanligtvis åtföljande illamående samt kräkningar som ses i så många akuta såväl som kroniska tillstånd såväl som sjukdomar. När droolning är mer kronisk, särskilt om doolen har en dålig lukt, är en av de allra första klassificeringen av sjukdom att tänka på periodontal sjukdom hos både hundar såväl som särskilt katter. Våra katt goda vänner kan ibland etablera allvarlig irriterande tandköttsinflammation som förstås som kattgingivit/stomatitsyndrom, vilket vanligtvis kan göra det svårt för dem att äta.

Alla sådana husdjur bör ha en omedelbar veterinärundersökning med grundlig utvärdering av munhålan för alla typer av tandläkare/tandköttssjukdomar, sår av tungan, också som en inspekt för alla typer av främmande kroppar, tandköttetillväxt eller tumörer i munnen eller halsen . Övre luftvägsinfektioner såsom kattkalicivirus kan inte bara orsaka nysningar såväl som nasal trängsel, men på samma sätt orala sår som kan leda till kraftig sikling. Om droolningen kvarstår såväl som inga förstått triggers kan hittas, behövs en full baslinjeuppsättning vid veterinären, inklusive blodarbete, urinanalys samt röntgenstrålar.

Husdjurshälsa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *