Category

Varför skyddar hundar sin mat?

Varför skyddar hundar sin mat?

Senast uppdaterad den 22 april 2022 av valpläckor 7 kommentarer

x

Blir din hund defensiv när du metod hans mat? Stivna han upp, knurrar eller kanske till och med knäpper åt dig? Detta beteende kallas resursskydd, och när det gäller hundar är mat den vanligaste triggeren.

Det är ett problem som många hundägare möter – jag själv ingår. Det är därför hundar skyddar sin mat och några resurser som hjälper dig att hantera beteendet.

Varför skyddar hundar sin mat?

Att skydda mat är ett orobaserat beteende som vissa hundar uppvisar. Även om det inte är ett beteende som är önskvärt i hemmet är det viktigt att komma ihåg att det är ett normalt, instinktivt beteende för hundar. Resursskydd är ett beteende som hjälper djur i naturen – de som framgångsrikt skyddar deras mat är de som är mycket mer benägna att överleva.

Att skydda mat och mycket eftertraktade föremål är något som hundar har gjort i evigheter. Vargar skulle inte vara nästan lika framgångsrika om de inte hade förmågan att försvara sina resurser. I en naturlig miljö ger dessa adaptiva egenskaper hundar en fördel. – 5 myter om resursskydd

Resursskydd hos hundar sträcker sig från mild till svår. I milda fall kan en hund bli lite styv när du metod hans matskål, och i mycket allvarligare fall kan de knurra och/eller bita när de närmar sig. Om din hund skyddar sin mat är det viktigt att komma ihåg att det inte innebär att din hund är alltför aggressiv, och det gör inte heller att din hund försöker vara mycket mer dominerande än dig. Det är ett orobaserat beteende som hundar använder för att hindra andra från att ta bort maten eller ägodelarna.

Den goda nyheten är att resursskydd kan hanteras, men de dåliga nyheterna är att ingen vet exakt varför vissa hundar skyddar sin mat och andra inte.

Det vi vet är att hundar som skyddar sin mat känner sig osäkra och de skyddar den för att hindra andra från att ta bort det. Betyder det att du på något sätt lärde din hund att vara nervös kring mat? Inte nödvändigtvis. Livsmedelsskydd (även kallad resursskydd) tros orsakas av både genetik och miljö, vad vi kallar natur och vård.

Här är en titt på några av de vanliga teorierna om varför hundar skyddar sin mat, och några förslag du kan ta för att hantera beteendet.

Valpar kan lära sig vakt genom att tävla med kullkamrater

Vissa experter tror att matbevakning börjar mycket unga när valpar måste tävla om begränsade leveranser av mat som deras mödrar mjölk eller mat från en skål. Valparna som äter mest växer snabbast, och teorin är att dessa valpar belönas för att äta så mycket mat som de kan av den anledningen att skapa en historia av att belönas för att monopolisera maten för sig själva.

Resursskydd kan uppstå till följd av osäkerhet från att tävla om mat eller berövas resurser, men det är viktigt att notera att vissa hundar som uppvisar vakt har ingen historia av försummelse, missbruk eller berövning.

En hund kan vara genetiskt benägen att skydda, men beroende på hur mycket han får öva beteendet under hela sitt liv bidrar också till svårighetsgraden av problemet. – Resursskydd, hela hunddagbok

När du hanterar en hund som skyddar deras mat tänker du på att din hund inte försöker vara alltför aggressiv eller dominera dig. Att skydda är ett orobaserat beteende som hundar använder för att undvika något viktigt från att tas bort. För mycket mer information om hur du kan hjälpa till att hantera dina hundar som skyddar kolla in 5 sätt du kan hep minska resursskyddet.

Miljön kan orsaka livsmedelsskydd

Hundar i skyddsrum uppvisar en högre än typisk hastighet av livsmedelsskydd (så mycket som 25%). Men kom ihåg att skyddsmiljön är en oerhört stressande, och bedömningen att hundar får betygsätta sin aggression med mat (klistra en gummihand i sin matskål) kanske inte korrelerar med hur en hund skulle reagera i en normal miljö. Hundar i skyddsrum kanske inte vet när och om deras nästa måltid kommer, så deras ångest för det ökar.

Rädsla är den underliggande orsaken till många former av hundaggression. Det utlöses av en stimulans som hotar hunden. När aggressionen är en direkt reaktion på en utmaning eller konfrontation, kan den kallas defensiv aggression. – Merck Veterinary Manual

Många skyddsrum har utvecklat utfodringsprogram som hjälper till att minska mängden matskydd som ses i skyddsrummet genom att frigöra sina hundar, vilket ger dem tillgång till en fullständig matskål som helst och/eller ser till att de har tillgång till mat på en konsekvent basis.

Så även om det är sant att många hundar skyddar sin mat medan de bor i en skyddsmiljö, har studier visat att beteendet inte längre observeras efter att hundar har placerats i hem. I många fall visar hundar som placeras i hem inte längre livsmedelsavägg efter så lite som 3 veckor, och många skyddsrum rapporterar framgångsgraden på över 90%.

Eftersom det finns mnull

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *