Category

Hantera loppor och andra kliar i det förflutna, dela en

nu när vi går in i loppsäsongen, det är en bra tid att gå över vad husdjursägare i det förflutna gjorde om dessa skadedjur. Först måste jag bestämma att nästan alla människor – fattig eller välmående, stadsboende eller bonde – upplevde obehag av insektsbett, inklusive sorter som vi hittar fruktansvärt pinsamt idag. Hushållerare kämpade bedbugs som bärs hem från resor; Myggor och bitande flugor som utnyttjade oskärmade fönster; huvudlöss; kvalster från bakgård kycklingflockar; och de loppor som varje pälsäckt djur lidit med under de varma månaderna.

Denna oroliga verklighet indikerade att folk sannolikt skulle försöka begränsa sin exponering för loppor av bostadsdjur djur utomhus under de varma månaderna (även om det finns gott om bevis för att de fortfarande hittat sig inomhus då också). Utan moderna loppdödande kemikalier var samvetsgrann hushållning och hygien den första försvarslinjen. Badning och loppkammande (genom håret på både familjen husdjur och människor) var de vanligaste metoderna för att döda skadedjuren. Fint tandade kamar, som fortfarande är tillgängliga i husdjursbutiker idag, hjälper ägare att lyfta loppor från djurets hud, för att krossas eller drunkna i en kopp tvålvatten. Baddjur med hushållens lutskötta dödade loppor men torkade ut och ens brände huden hos hundar och katter.

Detta handelskort annonserar en avgörande framsteg när det gäller att behandla loppor på husdjur. Vid 1870-talet markerades en ny typ av tvål för medicinsk användning på både människor och djur. Carbolic tvål, som innehöll fenyl härledd från koltjära, var exceptionell för dödande loppor; Det bidrog också till att behandla andra typer av kliar som follikulär mange. På bilden väntar en grupp färdiga husdjur husdjur. En husdjur hund tigger ens efter sin tur i suds. Ingen i mitt hushåll beter sig så här på badtiden, men poängen var att föreslå att karbolisk tvål använde välkommen lättnad.

Dela detta:
Twitter
Facebook
Mer

Linkedin
Tumblr

Så här:
Gilla lastning …

Relaterad

Loppor och andra kliar – ’tis fortfarande säsongen (del två) 5 oktober 2016in “hundar”
New York Veterinary Hospital, 1900: En tidig liten djurpraxis 7, 2015in “Cats”
Doghouses: Dagsliv för hundar i Pastjune 14, 2016in “Doghouses”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *