Category

Choklad: Den beroendeframkallande maten som kan sätta våra hundar i fara

AddThis Sharing ButtonShare till FacebookFacebookFacebookShare till TwittertwittertwitterShare till PinterestPinterestPinterestShare till MoreadDthismore13

Min mormor led av mild astma och när hon började hosta brukade hon ringa mig åt sidan och be mig att göra henne till en kopp kaffe. Hon satte kaffet framför sig, smuttade det långsamt och tillät lukten av kaffe att komma in i näsborrarna när hon inhalerade. Även om jag var nöjd med att vara till hjälp för henne, var jag praktiskt taget säker på att hennes kaffrutin var till absolut ingen nytta. I mitt sinne fanns det ingen möjlighet att denna kafferitual hjälpte henne att andas.

Det var år senare i apotekskolan som jag lärde mig om en grupp föreningar som kallas metyxantiner som inkluderar koffein, aminofyllin, teofyllin och teobromin. Metyxantiner är alkaloider som har en stimulerande effekt på det centrala nervsystemet såväl som en utvidgningseffekt i lungorna. Jag fick reda på att många metylxantiner faktiskt används som en behandling för astma. Så även om kaffe i sig inte är det läkemedel som valts för behandling av astma, har det vissa bronkodilatoreffekter. Jag ville springa hem och säga ”mormor, du hade rätt !! Du hade rätt!!” Jag fick tyvärr aldrig chansen att göra det. Idag är jag glad att säga att jag hade en av de trevligaste och en av de smartaste mormorna, och jag saknar henne.

Metylxantinderivat har använts för behandling av astma och för att förbättra vakenhet under ganska lång tid nu; Dessa mediciner är dock inte utan deras andel av biverkningarna. I höga doser är det en ökning av hjärtfrekvensen, skakningar, illamående, gastrointestinal störning och kramper. Dessa metylxantiner finns i kaffe, guarana, kola, te och choklad. Den som vi specifikt är bekymrade över här är Theobromine, som finns i choklad.

Även om våra hundar sannolikt inte kommer att dricka för mycket kaffe på egen hand, kan de komma in i lite frestande choklad och avveckla och orsaka en potentiellt farlig situation för sig själva. Hundar metaboliserar metylxantinderivat mycket långsammare än människor gör och är mycket mer sårbara för att uppleva de skadliga biverkningarna från dem. Det krävs inte så mycket mörkt chokladintag för att orsaka en stor medicinsk nödsituation för en liten eller medelstor hund. Till och med en stor hund kan smälta ner tillräckligt med choklad vid ett sammanträde för att skapa ett stort problem.

“Hur mycket choklad kan vara skadlig för min hund?” är en ganska vanlig fråga som jag hör från hundägare. Även om svaret är annorlunda beroende på hundens ålder och vikt och andra medicinska tillstånd, är det bäst att helt undvika att ge din hundchoklad i någon mängd. Hundar lär sig beteenden genom att göra dem och genom upprepning; Att äta choklad är inte något vi vill att vårt familjens husdjur ska bli för bekvämt att göra. Om du googlar “hund” och “choklad” ser vi så många olika svar om dosen som kan vara skadlig beroende på husdjursvikt, färg på choklad, vad chokladen används för och andra faktorer. När det gäller mig är alla mängder choklad för mycket för att ge din hund – så lite som en uns kan orsaka mycket allvarliga, potentiellt farliga negativa effekter hos en liten hund. Det är sant att mörk choklad är värre än mjölkchoklad och Bakers choklad är den mest giftiga; Men när det berör min hunds liv, är jag inte på väg att försöka ta reda på skuggan av det potentiella giftet jag matar honom.

Vi fortsätter att höra och läsa om hundar och choklad och hur skadlig en kombination som är, så kattälskare kanske känner sig lite utelämnade. Theobromine är faktiskt mycket mer giftigt hos katter än hos hundar, men eftersom katter vanligtvis inte har förmågan att smaka “söt” är det inte så vanligt att höra om en katt som intar ens en liten mängd choklad på egen hand. Nyligen har jag emellertid stött på en katt som tycktes älska godis av någon udda anledning, så vi måste vara extra försiktiga.

Hur annars är choklad farlig? Förutom potentialen för teobrominförgiftning har mängden socker och fett som vanligtvis finns i choklad och viss godis potential att orsaka ett mycket skadligt tillstånd som kallas pankreatit.

Om du har turen att få en låda med choklad till alla hjärtans dag, glädjer du sig över men lådan lagras säkert utom räckhåll för nyfikna husdjur. Om du misstänker att ditt husdjur har intagit choklad är det bäst att kalla din veterinär bäst för råd. Som vanligt, om du har några läkemedelsrelaterade frågor, vänligen känna dig helt fri att ringa din 1800 petmeds farmaceut som kommer att vara glada att svara på dem för dig.

Husdjursäkerhet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *